Speciális problémák

Fejfájások

A rendszeresen előtörő fejfájás egyik oka lehet az is, hogy nyakban, vállban nagyon megfeszültek az izmok. Ez kezelhető, sőt megelőzhető a rendszeresen alkalmazott, speciális fej- vállöv masszázzsal. Ez egy olyan kellemes módszer, amely elmulasztja a fejfájást, javítja az általános közérzetet, szabályozza a vérkeringést, felfrissíti, ellazítja a vállat, nyakat. Fokozottan ajánlott számítógép használóknak! Növeli a stressztűrő és koncentráló képességet; de még ránctalanít is :) Önállóan is alkalmazható, mivel számtalan akupresszúrás pont található a fejen, távolható módszerként a test egészének kezelésére is kiváló. Fájdalommentes, mi több: rendkívül kellemes érzés. 

A banyapúp

nem csupán esztétikai rendellenesség. A letapadt izmok, elmozdult ízületek miatti befeszült testtartás igen elterjedt. Sokszor áldatlanok az irodai körülmények, különösképp home office-ban rengeteg az egy pozícióban, szinte mozdulatlanul töltött óra. Az előredöntött fejtartás görbíti a gerincet, és számos más tünet, pl. fejfájás, fülzúgás, nyak- és vállmerevség okozója is lehet. Az emberek harmada - fele panaszkodik hátfájás miatt: "mintha be lenne rozsdásodva". A mozgásszegény életmód, a nem megfelelő ülő- és fekvőalkalmatosságok nagyban hozzájárulnak ehhez. Mit tegyünk, ha már kialakult a banyapúp? Komplex eljárásra van szükség, az izomlazító masszázsok mellett el kell kezdeni a rendszeres gyógytornát is. A folyamat időigényes, de igen hatásos, és közben búcsút inthetünk a fájó izomfeszüléseknek, banyapúpnak. 

A Piriformis szindróma

bizsergő fájdalommal kezdődik a fartájékon, ami fokozatosan erősödik, sokszor végigsugárzik a lábon. A fájdalom abból ered, hogy a piriformis izom nyomja az ülőideget. A tünetek jellemzően hosszantartó ülés, és/vagy extrém terhelés: pl autós utazás, biciklitúra alkalmával jelentkeznek. Az izmok lazításában nagy segítséget ad a célzott kezelés, mely oldja a feszültséget. Tanácsos részt venni gyógytornán, és rendszeresen nyújtani, masszíroztatni.

Kéztőalagút szindróma, teniszkönyök, golfkönyök

Nem feledkezhetünk meg kezeinkről és karjainkról, igénybe vesszük minden nap reggeltől estig. Észrevétlen rutinmozdulatok: irodai munka, háztartás, takarítás, gyermek hordozása, kétkezi meló, sportok és sorolhatnám. Ha nem lazítjuk, befeszül, elfárad, fáj a két karunk. Amikor beszűkül a mozgástartomány, nehezen tudod a ruháid levenni, gond van, szükséges a hozzáértő gyúrás. Amellett, hogy a fájdalom és fáradtság elillan, a karok masszázsa stresszoldó is, mivel a kezek reflexpontjait is érinti. 
Fájdalmat érzel a csuklódban, zsibbadnak az ujjaid? Izomgyengeséget érzékelsz, nem tudsz erősen megfogni valamit? Ha a csuklónál lévő inakra, izmokra tartós, nagy nyomás nehezedik, letapadásuk szoríthatja a karideget, ami számtalan kellemetlen tünetet okoz, és előbb-utóbb kéztőalagút szindrómához vezet. A teniszkönyök és a golfkönyök hasonló fájdalmakkal, zsibbadással jár.
Leggyakrabban annál alakulnak ki ilyen elváltozások, aki folyamatosan monoton módon terheli a kezeit, pl irodai, pénztári dolgozók, kétkezi munkát végzők, zenészek, de lehet a fekvőtámaszok és tolódzkodások során alkalmazott rossz kéztartás, és extrém biciklis terhelés következménye is. Kezdeti stádiumban, nem elhanyagolt esetben masszázzsal gyorsan és jól kezelhető, a fájdalom csökkenthető. Krónikus panasz esetén is szép eredményeket érhetünk el. Több alkalomra lesz szükség, attól függően, milyen régi a fájdalom. Egyszerű otthoni gyakorlatokat is szükséges végezni a gyógyuláshoz.

Lábak 

Nem kell bemutatni a sportolás, futás után jelentkező panaszokat, vagy a magassarkú cipők okozta kínokat, ugye? A sajgó vádli, comb napokra elronthatja a hangulatot, a legjobb programokat.... Előzd meg, vagy kezeltesd! Ha nem törődsz lábaiddal, az hosszabb távon problémákat okozhat tested más részein is. Nagyon fontos rendszeresen, megfelelően edzeni, lazítani, masszírozni. Jókora terhelés jut a talpakra, hiszen egész súlyunkat viselik; a nem megfelelő cipő jelentős túlterhelést eredményez, ami a lábfejekben, vádlikban fájdalmakat vált ki, lúdtalpat okozhat. A masszázs többszörösen jótékony: serkenti a nyirokáramlást, a vérkeringést, enyhíti az izmok fájdalmas feszességét, csillapítja a lábak fáradtságát, kellemes relaxációt biztosít, könnyebbé és frissebbé válnak a lábak. A talp reflexpontjait is stimulálja.

A masszázs előtti állapotfelmérés célja a tünetek, fájdalmak kiderítése, személyre szabott kezelési terv meghatározása.

Ellenjavallatok: nem beállított magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, bőrbetegségek, 

 fertőzéses, szervezetszintú és túlzott gyulladások, fertőző, lázas állapotok