Home office egyenlő állandó hátfájdalmak?

A pandémia átalakította a munkahelyeket is. Évek óta több tízezren kényszerülnek a munkavégzésnek e formájára. Nem véletlen használom a kényszerül szót. Hogy miért?

Igaz, jól hangzik, hogy otthon dolgozunk, de már tudjuk, ez nem olyan egyszerű, mint hittük. Sok cég ergonomikus széket, asztalt biztosít, beállítják az ideális magasságot. Otthon viszont nem tud mindenki irodát berendezni magának, az anyagiak is okozhatnak gondot, kisebb lakásban hely sincs.
A folyamatos görnyedés a konyhai széken, kanapén tömérdek hátfájást eredményez.


Ismerős a nyak-, váll-, derékfájdalom? Mit lehet tenni ebben a helyzetben?
Legfontosabb, hogy mozogj sokat, amennyit csak tudsz, az edzett, erős izmok jobban bírják a terhelést.
Szükséges 1-2 óránként felállni, nyújtózni, átmozgatni egy kicsit magad, ez csodákat művel, áramlik a friss vér, ezáltal oxigén a test elgémberedett részeire. A legjobb, ha az utazással megspórolt idő egy részét mindennap tornával töltöd, használj smr hengert is.
Víz, ez szintén nagyon fontos az izmainknak is!
Hajlamos az ember a monitor előtt töltött órákban megfeledkezni róla, de nagy szükség van rá, minimum napi két literre. 

Igyekezz úgy berendezni az otthoni "irodát", hogy minél kényelmesebb legyen. Az a jó ülés a számítógép előtt, ami a legtermészetesebb. A hát legyen egyenes, a derekat támaszd meg egy kispárnával.
A billentyűzet legyen a könyökökkel egy vonalban, a monitor pedig szemmagasságban, hogy a fejet ne kelljen lehajtani hozzá. Egyszerűen pakolj alá valamit, pl könyveket. Ha folyamatosan túl alacsonyra kell nézni, a nyak előre és lefelé hajlik, ami eltorzítja a testtartást. Kialakul a görnyedt hát, ami további erőltetést, fájdalmakat generál. 
Sok hasonló tünettel találkozom, új vendégek első panasza általában az irodai munkával függ össze, ami amúgy sem könnyű, hát még otthoni körülmények közt.

A visszajárók tudják, hogy a fent említett változtatásokkal pozitív hatásokat érnek el.
A masszázs pedig kilazítja a megcsomósodott izmokat, és csökkenti a fájdalmakat.
Már az első alkalommal tapasztalható a megkönnyebbülés,
de a tartós eredményhez érdemes rendszeresen alkalmazni a masszázskezeléseket.